SUCCESVERHAAL: I-CARE OOGPOLIKLINIEK SURINAME

Van kaartenbak naar EPD

Suriname klinkt voor velen als heel ver, maar eigenlijk is dit prachtige land om veel redenen heel “dichtbij”. Dit komt niet alleen door de vele Surinamers die door de jaren heen naar Nederland zijn geëmigreerd, maar ook door de vele, soms zeer hechte, historische banden tussen Nederland, waardoor Suriname heel vertrouwd aanvoelt.

Toen wij daarom als leverancier van het DiSy EPD de mogelijkheid kregen om het I-care oogcentrum te helpen met de levering en implementatie van DiSy als EPD voor hun polikliniek, hebben wij deze kans met beide handen aangegrepen. De heer Dow Lowe omschrijft de overgang van een papierendossier naar het digitaal vastleggen van alle patiëntgerelateerde informatie in DiSy als volgt: “In het begin moesten de dames echt heel erg wennen aan het vastleggen van afspraken, behandelingen en declaraties in DiSy. Zij waren zo vertrouwd met hun papierendossier en moesten nu eigenlijk blindelings vertrouwen op de computer. Menigmaal kreeg ik te horen: “Stel je voor dat alle informatie gewoon weg is of dat wij worden gehackt?” Vragen die ik allemaal met steun van de DiSy-consultants heb kunnen beantwoorden. 

Van Vertrouwd en Bekend
naar Uitdagend en Vernieuwend!

Zo kun je het implementatietraject dat wij bij I-Care hebben doorlopen het beste omschrijven. Dankzij veel geduld en tact, maar ook goede ondersteuning van het DiSy-team in Nederland, hebben wij inmiddels grote stappen gezet in het acceptatieproces en is het gebruik van DiSy nu gemeengoed geworden bij I Care. Omdat DiSy in eerste instantie was ingericht en afgestemd op de Nederlandse situatie, moesten er wel een aantal specifieke aanpassingen voor Suriname worden doorgevoerd. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Suriname kent geen BSN-nummer (numeriek), maar een alfa-numeriek ID-nummer;
  • In Nederland vinden alle betalingen in euro’s plaats, terwijl in Suriname drie valuta’s worden gebruikt, namelijk de Surinaamse dollar, de US dollar en de euro;
  • In Suriname is er geen VECOZO, maar moeten alle declaraties ook nog als “hardcopy” naar de verzekeraars worden verstuurd;
  • Elke verzekeraar hanteert een ander vergoedingstarief;

Deze en vele andere aanpassingen op maat en de behoeften van I care zijn inmiddels in DiSy aangebracht, waardoor wij nu met recht kunnen zeggen dat wij als I care met grote tevredenheid gebruikmaken van een Surinaamse versie van het Nederlandse DiSy EPD. De kasten met de ordners waarin de patiëntgegevens handmatig werden vastgelegd, staan nog steeds op de poli, maar als wij per 1 maart 2024 in onze nieuwe locatie intrekken, zullen wij met weemoed definitief afscheid nemen van de oude maar solide kasten.

Van I care naar Eye-Care/Rebanoog Suriname

I Care Suriname heeft besloten haar dienstverlening naar de Surinaamse samenleving verder uit te breiden. Om het nieuwe elan onderscheidend te maken, is er niet alleen gekozen voor nieuwbouw voor de vernieuwde oogpolikliniek, maar is er ook gekozen voor een nieuwe gevelnaam. I care heet voortaan “Eye-Care/Rebanoog Oogzorg Suriname”. Deze naamgeving is een acroniem van de voor- en achternaam van oogarts Remy Bandhoe (Reban), die al sinds 2002 oogzorg verleent in Suriname. Dokter Bandhoe reist al meer dan 20 jaar 3 á 4 keer per jaar af naar Suriname om gedurende twee weken onder andere refractie-operaties uit te voeren, maar ook vele andere oogaandoeningen te behandelen.

Wie is Eye-Care/Rebanoog Suriname?

Eye-Care/Rebanoog polikliniek voor oogaandoeningen in Suriname is een kliniek die is gespecialiseerd in het diagnosticeren en behandelen van oogaandoeningen. Eye-Care/Rebanoog biedt een breed scala aan diensten, waaronder het uitvoeren van oogonderzoeken, het voorschrijven van medicijnen, het adviseren van patiënten over hun opties en het uitvoeren van chirurgische ingrepen. De artsen die in de kliniek werken, hebben uitgebreide kennis van oogheelkunde, waardoor ze in staat zijn om een breed scala aan oogaandoeningen te behandelen. Eye-Care/Rebanoog heeft een team van ervaren artsen, verpleegkundigen en ander medisch personeel dat altijd klaar staat om patiënten te helpen. I-Care streeft ernaar om de beste zorg te bieden aan patiënten met oogaandoeningen, zodat zij gezond en comfortabel kunnen leven. Eye-Care/Rebanoog polikliniek.

Wilt u ook gebruik maken van
DiSy als EPD in uw kliniek?​